Articol de GSP marti, 15 mai 10:00
Tsunamiurile sunt valuri uriașe cauzate de cutremure sau erupții vulcanice sub mări sau oceane. În adâncurile oceanului, valurile tsunami nu cresc dramatic în înălțime, însă pe măsură ce călătoresc spre exterior, se ridică la înălțimi mari, pe măsură ce adâncimea oceanului scade.
Viteza undelor tsunami depinde mai mult de adâncimea oceanului decât de distanța de la sursa undei. Undele tsunami pot călători la fel de repede ca avioanele cu jet deasupra apei adânci, încetinind doar atunci când ajung în ape mai puțin adânci.
În timp ce tsunami-urile sunt adesea denumite valuri de maree, acest nume este descurajat de oceanografi, pentru că mareele nu au nimic de a face cu aceste valuri uriaşe. Tsunami-ul din Oceanul Indian din 2004 a fost declanșat de un cutremur cu magnitudinea de 9,3 grade pe scara Richter, unde valul de undă inițial al tsunamiului a fost de 33 metri. Acesta a fost cel mai mare tsunami generat de cutremur din istorie.
Anumite locuri din lume sunt supuse cutremurelor și tsunami mai mult decât altele, deoarece există doar șapte plăci tectonice care acoperă pământul, iar granițele acestor plăci se află în anumite zone.
În filmuleţul video de mai jos au fost surprinse imagini incredibile, exact în momentele în care tsunami ajungea la mal. Însă, incredibil este faptul că oamenii stau în calea lui, mânați de dorința de a filma tot ce se întâmplă. E clar că forța naturii este mult mai puternică decât oricât altceva.