Autorităţile comuniste de la Beijing vor să înscrie mausoleul lui Mao Zedong pe lista UNESCO

Mausoleul lui Mao Zedong (Mausoleul lui Mao Zedong)

Articol de GSP sambata, 07 iulie 10:00

Mao Zedong, fostul lider al Partidului Comunist Chinez, este un adevărat simbol naţional în China, deşi au trecut 42 de ani de la moartea sa. În urma războiului civil, în anul 1949, Partidul Comunist Chinez a preluat puterea în China, sub conducerea lui Mao Zedong, proclamând Republica Populară Chineză. Fiu de țărani, Mao Zedong a fost de profesie învățător, însă a condus forțele comuniste în lupta dusă împotriva forțelor naționaliste (1927-1949).



După moartea lui Mao Zedong, care a avut loc pe 9 septembrie 1976, autorităţile din China au decis să-l înmormânteze în Piaţa Tiananmen din Beijing, într-un mausoleu, care să-i poarte numele. Mausoleul se află în partea de sud a Pieţei Tiananmen, care este considerată cea mai mare esplanadă din lume. Piaţa Tiananmen din Beijing a fost construită în secolul al XV-lea, fiind un loc în care au avut loc multe evenimente importante din istoria Chinei, inclusiv manifestaţiile din 1989 pentru democraţie, care au fost urmate de o represiune armată care a făcut câteva sute de morţi.

Mausoleul lui Mao este în continuare vizitat în fiecare zi de sute de persoane, care vin să se reculeagă în faţa sarcofagului fostului lider comunist, ale cărui campanii politice şi economice, demarate după ce a ajuns la putere în 1949, au cauzat moartea a milioane de chinezi. Acum, autorităţile comuniste de la Beijing doresc ca aceast mausoleu masiv, dar şi Piaţa Tiananmen, simboluri ale puterii regimului comunist, să fie înscrise pe lista UNESCO. Oraşul interzis, fosta reşedinţă a împăraţilor chinezi, situat la nord de Piaţa Tiananmen, dar şi Templul Cerului, sunt deja înscrise în patrimoniu mondial.

Shu Xiaofeng, coordonatorul departamentului de patrimoniu cultural din cadrul Primăriei din Beijing, a afirmat că Beijingul vrea să propună un grup de 14 situri pentru a fi înscrise pe lista administrată de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Ştiinţă, Educaţie şi Cultură (UNESCO).

Printre acele situri figurează mausoleul lui Mao, construit după moartea din 1976 a fondatorului regimului comunist chinez.

Autorităţile comuniste de la Beijing vor să înscrie mausoleul lui Mao Zedong pe lista UNESCO
Mao Zedong