A fost descoperită cea mai veche brânză din lume!

Articol de GSP marti, 21 august 09:20

În Egipt, o echipă de arheologi de la Universitatea din Catania ( Italia), a găsit cea mai veche brânză din lume. Mai exact, o substanţă solidă şi albicioasă a fost descoperită într-un vas de argilă, iar oamenii de știință au afirmat că este cel mai vechi reziduu solid de brânză găsit vreodată.



Vasul de argilă a fost descoperit de arheologi în timp ce curățau nisipurile din jurul unui mormânt din secolul al XIII-lea î.Hr., din cimitirul Sakkara, aflat în apropiere de Cairo. Mormântul a fost al lui Ptahmes, care conducea vechiul oraş egiptean Memphis, cu peste 3.300 de ani în urmă, dar a fost înghițit de deșert până la redescoperirea sa în 2010.

Brânza a fost studiată utilizând cromatografie lichidă şi analiză spectometrică de masă. Moleculele de proteine au fost atribuite unui amestec de lapte de vacă şi lapte de oi sau de capre. Din felul în care a fost depozitată, cercetătorii au concluzionat că a avut o consistenţă solidă.

De asemenea, analiza a relevat fapte interesante microbiologice. S-a descoperit că brânza a fost contaminată cu o bacterie, Brucella melitensis, care provoacă bruceloza. Această boală infecţioasă potenţial mortală se răspândeşte de la animal la om, prin consumul de produse lactate nepasteurizate. Aceasta este prima dovadă biomoleculară directă a prezenţei unei infecţii în timpul domniei faraonului Ramses. Până în prezent, au fost găsite de către specialişti numai dovezi indirecte.

"Din cauza ploilor și inundațiilor din Nil, proba a suferit mii de cicluri de hidratare și deshidratare. Mediul alcalin foarte pronunțat a transformat toate grăsimile și nu a fost posibil să se utilizeze tehnici convenționale", a declarat Enrico Greco, principalul autor al studiului din cadrul Universităţii Peking din Beijing.

A fost descoperită cea mai veche brânză din lume. Vezi unde s-a găsit!

"Era probabil foarte moale aproape tartinabilă. Probabil că se strica foarte repede", a declarat Paul Kindstedt, profesor din cadrul Universităţii din Vermont.

În mormântul oficialităţii din Memphis se aflau desene murale ce înfăţişau scene de preparare a brânzei, aliment care, în vremea respectivă, era nu numai hrană, ci şi medicament. Nu se ştiu mai multe amănunte despre aceste tehnici antice de preparare a brânzei, dar se cunoaşte că acest aliment-medicament era preparat din lapte de capră şi de oaie.

A fost descoperită cea mai veche brânză din lume. Vezi unde s-a găsit!