VIDEO Adevărul despre ”Răpirea din Serai” » Povestea din spatele celebrei carpete

Articol de GSP sambata, 25 martie 19:45

”Răpirea din Serai” este una dintre cele mai cunoscute reprezentări artistice în România și e prezentă, sub forma carpetelor, în multe dintre casele românești.



Carpeta a devenit un simbol al kitsch-ului, însă are în spate o istorie bogată pe care nu mulți o cunosc. Imaginea reprezintă o scenă dintr-o operă semnată de celebrul compozitor Mozart, operă ce poartă același nume.

Acțiunea operei lui Mozart se petrece în Turcia și e împărțită în trei acte. În palatul lui Selim Pașa se află închise Constanța și camerista ei, Blonda. La palat apare Belmonte, un nobil spaniol, iubitul Constanței, cu dorința de a o elibera. El e ajutat de Pedrillo, prizonier și el la palat și iubitul Blondei. Acesta îl prezintă ca un celebru arhitect italian și îi face intrarea la curtea Pașei.

Pe urmă, cei patru pun la cale un plan de evadare, iar fuga lor din palat e exact momentul surprins pe carpeta care a prins la români. Fugarii sunt prinși, însă, de Selim Pașa și de căpetenia ienicerilor. Belmonte și Constanța iau vina asupra lor, încercând să se salveze unul pe celălalt, însă Selim e impresionat de iubirea lor și le redă libertatatea tuturor.

Save

Save