Ipoteză uluitoare a oamenilor de știință: "Steaua KIC 8462852 pare a fi o megastructură extraterestră!"

Articol de GSP vineri, 16 octombrie 08:04

E incredibil. Steaua KIC 8462852, aflată la o distanță de 1.481 de ani lumină de Pămînt, are o pulsație de lumină foarte violentă, făcîndu-i pe oamenii de știință din America să ia în considerare ideea că ar putea fi vorba despre o megastructură extraterestră, informează washingtonpost.com.



KIC 8462852 a fost descoperită prin programul Vînătorii de Planete, o acțiune voluntară lansată de Universitatea Yale în 2010. Mai precis, folosind date de la Telescopul Spațial Kepler, voluntarii compară nivelul de luminozitate de la aproximativ 150.000 de stele din afara sistemului nostru solar.

De obicei, voluntarii caută mici inflexiuni de lumină, ceea ce înseamnă că o planetă trece prin dreptul stelei respective. Acesta este cel mai utilizat mod în care sînt descoperite planetele în ziua de astăzi: mici variații de intensitate a luminii unei stelei înseamnă trecerea unui corp ceresc prin dreptul ei.

Ce are extraordinar KIC 8462852

În 2011, la puțin timp după începutul programului, luminozitatea unei stele aflate la peste 1400 de ani lumină a scăzut brusc cu 15%, cifră enormă. Apoi, cu 22%! Calculele specialiștilor au arătat că nici măcar dacă ar fi trecut o planetă joviană de talia lui Jupiter, lumina nu ar fi oscilat atît de mult, ci doar cu maximum 1%!

Așa că oamenii de știință au luat în calcul diferite ipoteze. Poate că s-au ciocnit două planete sau e o traiectorie ciudată a unei alte stele în jurul căreia gravitează un mănunchi de planete în formare, dar astronomii spun că "ar fi coincidența coincidențelor" ca noi să prindem chiar atunci momentul cu telescopul.

Așa că a fost luată în calcul ideea unei civilizații extraterestre care recoltează energia stelei respective. "Datele respective sînt incredibile, fiecare dintre noi nu știe exact cu ce are de-a face. Pentru orice explicație dată, cineva a venit și a contrazis-o", a dezvăluit Tabetha Boyajian, astronom la Universitatea Yale.

Oamenii de știință măsoară acum spectrul de radiații care vine din acea zonă și speră să găsească mai multe informații. Avînd în vedere că KIC 8462852 este la peste 1400 de ani lumină distanță, dacă am avea de-a face cu o megastructură extraterestră, înseamnă că aceasta ar fi fost ansamblată undeva în secolul 6 după Hristos, cînd poporul român încă locuia în munți și își rafina limba.