Curiozitățile lumii: orașul în care ți-e interzis să mori!

Articol de GSP joi, 22 martie 10:28

Longyearbyen, un orășel cu 2,000 de locuitori din arhipeleagul norvegian Svalbard, aflat în Oceanul Artic, foarte aproape de Polul Nord, are o serie de legi foarte stricte pentru cei care locuiesc acolo.



Având o climă polară, munți și case foarte colorate, Longyearbyen e o localitate atipică din nordul îndepărtat. În acest oraș ți-e interzis să mori deoarece corpurile nu se pot descompune din cauza temperaturilor extreme și a solului înghețat permanent. Această lege este valabilă din 1950.

Autoritățile se tem că virușii se pot răspândi prin cadavre înghețate de oameni care mor din cauza diferitor boli. În 2000, un grup de oameni de știință au exhumat trupurile unor persoane care au murit de un virus gripal în 1917 și au descoperit mostre ale virusului în analizele lor.

Bolnavii în fază teminală sunt trimiși sistematic la mii de kilometri distanță, pe continent, la Oslo, unde își pot trăi ultimele zile. Nu există niciun spital pe insulă, iar femeile sunt rugate să nască în altă parte: fie acasă, fie într-o casă pentru oamenii bătrâni.

În Longyearbyen mai există câteva legi dure: e obligatoriu să îți scoți papucii când intri într-o clădire. Achiziționarea de alcool este reglementată, fiecare locuitor având dreptul la o anumită cantitate maximă pe lună. Pentru a locui în acest oraș trebuie să ai un loc de muncă. Doar persoanele care se pot susține pot trăi în condițiile dure de la fața locului.