Condiţii de lux într-un penitenciar din Mexic » Minifrigidere, tv, aer condiționat sau acvarii!

Luni, 15 Februarie 2016

49 de puşcăriaşi au decedat după revolta care a avut loc la penitenciarului Topo Chico din Monterrey. În urma anchetei, autoritățile mexicane au decis să o aresteze pe directoarea închisorii şi pe și superintendentul penitenciarului, care au fost învinuiţi că nu au respectat regulamentului intern. A fost pus sub acuzaţie şi un gardian, care a ucis un puşcăriaş.Unul dintre deţinuţii închisoii, Iván Hernández, zis "El Credo", care este şeful cartelului Los Zetas, avea condiţii de lux. Acesta beneficia în celula sa de o o baie luxuoasă, un televizor cu ecran mare, un pat king-size şi se bucura şi de vizita unor femei, cînd avea chef.

Revolta de la Monterrey a avut loc după ce "El Credo" şi gaşca sa au intrat în conflict cu şeful altui cartel, Juan Pedro Zaldivar Farias, zis "Z-27", pentru controlul asupra penitenciarului. Majoritatea victemelor au fost omorîte cu cuţite, ciocane sau lovituri de bastoane.

În urma anchetei autoritățile au aflat că mulţi deţinuţi care aveau bani, beneficiau de celule luxuoase, care erau dotate cu minifrigidere, televizoare, aer condiționat, saune portabile şi chiar acvarii!

Responsabilul securității publice a statului Nuevo Leon, Cuauhtemoc Antunez, a declarat că de acum deţinuţii nu se vor mai lăfăi în condiţii de lux. Poliția a mai descoperit în penitenciar că erau raioane pentru mîncare, cîteva magazine și chiar un mic bar, toate administrate de puşcăriaşi! "Toate aceste privilegii aparțin trecutului! De acum deţinuţii vor avea condiţii normale pentru o închisoare", a spus Antunez.

Închisoarea din nordul Mexicului are peste 3.800 de deținuți, fiind suprapopulată cu 35 la sută față de capacitatea normală.